Tok til orde for teknologinøytralitet og dynamiske støtteordninger

Lotta Møllerfalk, fra Østlandssamarbeidet, ledet paneldialogen om hvordan man sikrer en sunn overgang til utslippsfri mobilitet.

Lotta Møllerfalk, fra Østlandssamarbeidet, ledet paneldialogen om hvordan man sikrer en sunn overgang til utslippsfri mobilitet. Foto: Kristian Singh-Nergård.

Under dialogkonferansen om det grønne skiftet i transportsektoren ble det pekt på flere utfordringer og potensielle løsninger for en raskere omstilling. Deltakerne påpekte at mangel på ladestasjoner og støtteordninger utgjør barrierer for omstillingen, mens teknologinøytralitet og dynamiske støtteordninger må til for å nå målene.

Mandag 21. august ble dialogkonferansen "Hvordan få fart på det grønne skiftet i transportsektoren på Romerike?" avholdt på X Meeting Point på Skjetten. Her ble det satt søkelys på de avgjørende spørsmålene rundt Norges vei mot nullutslippstransport. Dialogkonferansen, arrangert av Kunnskapsbyen Lillestrøm, Gardermoen Vekst, Osloregionen og Østlandssamarbeidet, brakte sammen nøkkelaktører som delte innsikter om veien videre mot utslippsfri mobilitet.

Utslippsmål og infrastrukturutfordringer

Konferansen ble innledet med regjeringens utslippsmål for veitransporten som bakteppe. Ambisjonen om at alle nye lette varebiler som settes på veien fra 2025 skal være utslippsfrie, og målet om at 75% av alle nye langdistansebusser og 50% av alle nye lastebiler skal være utslippsfrie innen 2030, ble satt under lupen. Deltakerne erkjente at disse målene ville kreve omfattende samarbeid og en koordinert innsats fra aktørene i bransjen.

En sentral utfordring som ble adressert, var mangel på tilstrekkelig infrastruktur for elektrisitet, hydrogen og biogass. Dette ble identifisert som en vesentlig barriere for en smidig overgang til utslippsfri næringstransport. Flere av innlederne tok også til orde for teknologinøytralitet, og påpekte at man ikke når målene ved å satse kun på batterielektrisk. Markedet trenger el, hydrogen og biogass.

Energistasjonsprosjektet får avgjørende betydning

I den første delen av konferansen ble Osloregionen og Østlandssamarbeidets prosjekt, “Energistasjoner for grønn næringstransport”, presentert som en modell for fremtidig infrastruktur. Prosjektet, som har som mål å identifisere potensielle tomter for etablering av energistasjoner for alternative drivstoff som elektrisitet, hydrogen og biogass, ble fremhevet som en nøkkelkomponent i regionens reise mot grønn transport. Deltakerne diskuterte viktigheten av å skape et sammenhengende nettverk av energistasjoner for å sikre pålitelig og tilgjengelig drivstoff.

Samarbeid og dynamiske støtteordninger

Konferansen understreket betydningen av samarbeid på tvers av offentlige myndigheter, næringsliv, forskning og sivilsamfunn for å akselerere det grønne skiftet, og flere tok til orde for en dugnad. Dette resonnerer godt med Energistasjonsprosjektets arbeid med å fremme samarbeid og koordinering for å takle regionale utfordringer i omstillingen til grønn næringstransport. Diskusjonene la også vekt på behovet for dynamiske støtteordninger tilpasset utviklingen og en langsiktig planlegging som tar høyde for norske forhold.

Med deltakere fra ulike sektorer var det enighet om at det var på tide å handle raskt for å opprettholde momentum. Dialogkonferansen ga en plattform for å dele erfaringer, perspektiver og ideer som vil være avgjørende for en vellykket overgang til utslippsfri mobilitet på Romerike og i hele regionen.

Du kan se opptak fra konferansen her:

Dialogkonferanse om det grønne skiftet, Skjetten, august 2023
Forrige
Forrige

Grønn næringstransport fokus i innspill til Nasjonal transportplan

Neste
Neste

Enova med støtteprogram for underveislading