Grønn næringstransport fokus i innspill til Nasjonal transportplan

Demonstrasjon av elektriske lastebiler og biogasslastebiler under dialogkonferansen på Skjetten. Foto: Kristian Singh-Nergård.

Osloregionen og Østlandssamarbeidet har intensivert sine innsatser for å påvirke Nasjonal transportplan (NTP) for perioden 2025-2036. Deres prosjektsamarbeid fokuserer på å få ned klimagassutslippene fra transportsektoren og bidra til raskere etablering av energistasjoner for grønn næringstransport på Østlandet. Dette er avgjørende for å oppnå nasjonale klimamål, og begge har nylig levert innspill til NTP for å sette søkelyset på viktige aspekter av dette arbeidet.

Østlandssamarbeidets innspill til NTP: Prioritering av grønn transport og insentivordninger

Østlandssamarbeidet har levert innspill til NTP hvor de tydelig understreker viktigheten av å redusere klimagassutslippene fra transportsektoren med 55 % innen 2030. De peker på behovet for å prioritere prosjekter som bidrar til reduksjon av utslippene og å nedprioritere prosjekter som går i motsatt retning. Videre vektlegger de nødvendigheten av insentivordninger for å akselerere omleggingen til grønn og utslippsfri godstransport.

Østlandssamarbeidet oppfordrer til etablering av grønn industri og økt eksport gjennom effektiv og klimavennlig godstransport. De fremhever også betydningen av å etablere infrastruktur for elbiler, hydrogen og biogass på Østlandet og ber om nasjonal støtte for å raskere realisere denne infrastrukturen.

Les mer om dette på Østlandssamarbeidets nettside.

Osloregionens innspill til NTP: Veitrafikken må tilpasses klimamålene

Osloregionen har også levert innspill til NTP med fokus på å tilpasse veitrafikken for å oppnå klima- og miljømålene. De vektlegger behovet for økt satsing på kollektivtransport, gange og sykling, samtidig som vedlikeholdsetterslepet på fylkesveinettet må tas igjen.

Videre påpeker de at mangelen på infrastruktur for elbiler, hydrogen og biogass er et hinder for grønn næringstransport og oppfordrer til oppfølging og videreutvikling av nasjonal ladestrategi inkludert infrastruktur for alternative energibærere.

Østlandssamarbeidets brev til Samferdselsdepartementet og Klima- og miljødepartementet

Østlandssamarbeidet har også sendt et brev til Samferdselsdepartementet og Klima- og miljødepartementet. Brevet understreker behovet for bedre rammebetingelser for omlegging til grønn tungtransport og insisterer på styrket satsing på insentivordninger for grønn tungtransport.

De ber departementene om tydeligere strategier og tiltak for raskere utrulling av energistasjoner og grønn infrastruktur for tyngre kjøretøy. Brevet poengterer viktigheten av en helhetlig tilnærming, inkludert økt satsing på biogass og hydrogen som komplementære teknologier til batterielektriske løsninger.

Les mer om dette på Østlandssamarbeidets nettside.

Osloregionens seminar på Arendalsuka: NTP som verktøy for klimamål og konkurranseevne

På Arendalsuka 2023 inviterte Osloregionen til et seminar med fokus på NTP for perioden 2025-2036. Målet var å diskutere hvordan NTP kan bidra til å nå klimamål og styrke næringslivets konkurranseevne. Seminaret inkluderte innlegg fra samferdselsminister Jon-Ivar Nygård om regjeringens arbeid med NTP, samt diskusjoner om mobilitet i byområdene og behovet for å løse flaskehalser i transportnettverket.

Seminarprogrammet inkluderte innlegg fra politikere, næringslivsrepresentanter og forskere som adresserte næringslivets behov, konkurransekraft og klimamål som viktige faktorer for NTP. Diskusjonene omfattet temaer som jernbanesatsing, fylkesveier og vedlikehold.

Dette arrangementet understreket betydningen av NTP som et verktøy for å oppnå klima- og miljømål og økt konkurranseevne for næringslivet, og viste viktigheten av samarbeid mellom regionene og nasjonale myndigheter for å forme fremtidens transportpolitikk.

Les mer om dette på Osloregionens nettside.

Osloregionen og Østlandssamarbeidet jobber for å påvirke NTP i retning av mer bærekraftige transportløsninger, reduserte klimagassutslipp og økt konkurransekraft for næringslivet. De er tydelige på at NTP må være et styringsverktøy for raskere reduksjon av klimagassutslippene i transportsektoren og oppfordrer til nasjonal satsing på flere grønne teknologier som elbiler, hydrogen og biogass.

Forrige
Forrige

Østlandets første komplette energistasjon for tungtransport

Neste
Neste

Tok til orde for teknologinøytralitet og dynamiske støtteordninger