Enova med støtteprogram for underveislading

Dagen etter at Statens vegvesen, Nye Veier og Enova presenterte sin «Plan for ladestasjoner for tunge kjøretøy langs riksvei», presenterte Enova et nytt program for «Underveislading for tunge kjøretøy». Ordningen skal være konkurransebasert, med første søknadsfrist er 16. oktober i år og det gis støtte på inntil 80 % av godkjente kostnader.

I «Plan for ladestasjoner for tunge kjøretøy langs riksvei» ble det understreket at det er behov for langt sterkere virkemidler enn i dag dersom vi skal nå utslippsmålene for transportsektoren. Det har Enova tatt konsekvensen av, og tilbyr nå hele 80 % støtte til etablering av ladestasjoner. Maksimalt støttebeløp per anlegg er ti millioner kroner. Målet er at støtteordningen skal bidra til å muliggjøre bruk av elektriske kjøretøy på de lengre transportetappene, og i de tilfeller hvor kjøretøyene har en daglig kjørelengde utover forventet rekkevidde.

Konkurransebasert ordning

Støtteprogrammet har en planlagt varighet på inntil to år. Ordningen utlyses som en konkurranse der det er fire steg som inngår i rangeringen og bestemmer utfallet av hvilke søknader som innvilges støtte. Det er foreløpig oppgitt to søknadsfrister, 16. oktober 2023 og 31. januar 2024. Lokasjonene som kvalifiserer for hver søknadsfrist er spesifisert innenfor to kategorier.

For første utlysning er følgende lokasjoner kvalifisert:

Kategori 1: Forhåndsdefinerte områder. De forhåndsdefinerte områdene knytter seg til korridorene i fase 1, som foreslått i rapporten «Plan for ladestasjoner for tunge kjøretøy langs riksvei».

  • Område A: E6 fra Oslo (fra Ryenkrysset sørover) til Svinesundsbrua E6, Berg

  • Område B: E18 fra Oslo (utkjøring Operatunnelen) til Kristiansand. E39 videre til Stavanger (innkjøring Eiganestunnelen)

  • Område C: E6 fra Oslo (Ryenkrysset nordgående, enten via Etterstad eller via Teisen), til Kolomoen bru, deretter rv. 3 til Ulsberg. Videre på E6 til Kroppanbrua, Trondheim

  • Område D: E6 fra Kolomoen bru til avkjøring til rv. 3 ved Ulsberg

  • Område E: E16 nordgående fra veikrysset Drammensveien og Ringeriksveien ved Sandvika, til avkjøring rv. 7 ved Hønefoss. Deretter rv. 7 nordover til Gol, og rv. 52 over Hemsedalsfjellet til påkjøring E16, Borlaug. Videre E16 til påkjøring E39, Åsane

  • Område F: E16 nordover fra avkjøring rv. 7 ved Hønefoss til Borlaug

Kategori 2: Øvrige lokasjoner

  • Lokasjoner som ikke er inkludert i kategori 1 for søknadsfrist oktober 2023

  • Lokasjoner som er mer enn 2 km i kjøreavstand fra områder som er inkludert kategori 1

  • Det settes en øvre grense på inntil fire søknader fra kategori 2 som innvilges støtte for søknadsfristen i oktober 2023

Både "Plan for ladestasjoner for tunge kjøretøy langs riksvei" og "Underveislading for tunge kjøretøy" har potensial til å styrke satsingen på energistasjoner på Østlandet. Fokuset på elektrisitet for å nå nullutslippsmål er bra, men Osloregionen og Østlandssamarbeidet etterlyser likevel en nasjonal plan for infrastruktur for hydrogen- og biogasslastebiler. Det er viktig å satse på hydrogen og biogass som supplementer til batterielektriske løsninger for å oppnå en raskere omstilling av tungtransportsektoren.

Les mer om støtteordningen til Enova her.

Forrige
Forrige

Tok til orde for teknologinøytralitet og dynamiske støtteordninger

Neste
Neste

Plan for utrulling av ladestasjoner: Starter på Østlandet