Hva er grønne energistasjoner?

Grønne energistasjoner er stasjoner som tilbyr nullutslippsenergi til fremtidens kjøretøy.

Hydrogen, biogass og elektrisitet regnes som grønne energikilder, som skal bidra til å erstatte det fossile drivstofforbruket.

Hvilken energitype?

Det er ikke sikkert hva som vil være fremtidens teknologi; el, alternative drivstoff eller en kombinasjon av disse, men infrastrukturen må legges til rette, og kommuner og fylkeskommuner må ta et aktivt grep.

Dette prosjektet er teknologinøytralt og ser på både el, biogass og hydrogen (H2) som alternative energibærere. De er av forskjellig karakter og det er fordeler og ulemper med alle energitypene.

Batterielektriske kjøretøy har den desidert høyeste virkningsgraden, med mellom 80-90%. LBG har ca. 40 % og flytende H2 ca. 18%. Derimot har elektriske lastebiler kortere rekkevidde enn flytende H2 og langt kortere enn LBG.

Det tar også lenger tid å lade opp ett lastebilsbatteri enn å fylle biogass eller H2, selv på hurtiglading, og dette gjør batterielektrisk til en mer plasskrevende infrastruktur.

Miljødirektør Ellen Hambro sier at det haster å få på plass gode løsninger og inkludere hensyn som energieffektiv transport, som kollektivtransport eller samlastterminaler for gods i samfunnsplanleggingen. Dette er noe som prosjektet aktivt skal bidra med.

Hvorfor grønne energistasjoner?

Norge har et lovfestet mål om å bli et lavutslippssamfunn innen 2050, med 90-95 prosent kutt i klimagassutslipp. Dette betyr at transportsektoren må over på ikke-fossile energibærere, og infrastrukturen til dette må på plass.

Innen 2030 skal transportutslippene til Norge være halvert. 34 % av utslipp i veitrafikken på Østlandet kommer fra tunge kjøretøy (2020-tall). Mangel på tilgjengelig infrastruktur for el, hydrogen og biogass er en barriere for omstillingen til grønn næringstransport.

For å få tungtransport over på mer miljøvennlig drivstoff som hydrogen, avansert biodrivstoff eller el, må flere energistasjoner for dette etableres.

Som planmyndighet og samfunnsutviklere har kommuner og fylkeskommuner sentrale roller for omlegging til nullutslipp.

Elektrisk energipumpe
Elektrisk energipumpe lader en lastebil

Foto: Christian Tunge

Hvordan?

For å etablere flere grønne energistasjoner, og infrastrukturen som trengs, kreves samarbeid på tvers av kommunegrensene.
De største barrierene er mangel på areal, samt lang saksbehandling.

Prosjektet har utviklet en veileder for å effektivisere saksbehandlingen, denne inneholder omfattende informasjon om prosessene som kreves.

Hva som er riktig infrastruktur, nødvendig areal og en egnet lokasjon vil variere med typer av energibærer eller energibærere som skal brukes, hvorvidt det er hurtig- eller depotlading og om det er en hub med flere teknologier representert.

Ta kontakt dersom du har spørsmål

Foto: Christian Tunge

Illustrasjon av en el-bil