Befaring logistikkhuber 22. november

Befaring på 3 logistikkhuber

Den 22. november arrangerte Osloregionen og Østlandssamarbeidet befaring til logistikkhuber ved Langhus, Berger og Gardermoen for å belyse ulike problemstillinger for etablering av energistasjoner for nullutslipp og biogass for et større antall lastebiler. Deltagere på befaringen var representanter fra Klimaetaten i Oslo kommune, Fredrikstad kommune, Nordre Follo kommune, Ullensaker kommune, Gardermoen Vekst og Kunnskapsbyen Lillestrøm, i tillegg til sekretariatene fra Osloregionen og Østlandssamarbeidet. Befaringen ble organisert av Erling Sæther som har lang erfaring fra gods- og logistikknæringen.

Langhus, Nordre Follo kommune, via Alnabru, Oslo til Berger i Lillestrøm kommune

Befaringen startet på Langhus i Nordre Follo kommune, med besøk hos Norsk Lastbærerpool og presentasjon fra Ketil Lundgaard, styreleder i Torpa Bilruter. Her fikk vi presentert ulike behov og problemstillinger for hurtiglading, depotlading i tilknytning til døgnhvileplasser og behovet for tilgjengelighet og forutsigbarhet for sjåførene. Representanter fra Nordre Follo kommune deltok på denne delen av befaringen.

På turen videre fra Langhus fikk vi guiding fra Erling gjennom Groruddalen og Alnabru, før stopp ved Circle K på Berger i Lillestrøm kommune. Her fikk vi presentasjon fra direktør for ladestrategi i Circle K, Ada Helen Schielderup som snakket om selskapets strategiske satsing på lading til de tyngre kjøretøyene. Norden er et laboratorium for el-lading, sett fra konsernets ledelse. Ada snakket også om selskapets satsing i Sverige og forskjellene i støtteordninger mellom Norge og Sverige.

Gardermoen Næringspark

Fra Berger reiste vi videre til Gardermoen Næringspark, med en runde i næringsparken,  der vi bl.a. fikk se det store anlegget for sjømatlager “World Seafood Center” som er under bygging og biogass-stasjon til Coop som åpner i løpet kort tid. Deretter var det møte hos Nor-log gruppen, der også representanter fra Ullensaker kommune og Gardermoen Vekst deltok. Her var tema det store antall lastebiler (1000 per døgn) som er innom for lasting og lossing, og potensielle arealer for etablering av ladeinfrastruktur i næringsparken. Et tema som også ble berørt på turen var også nettilknytning og kapasitet i nettet ved de aktuelle logistikk-hubene.

Befaringen ga deltakere god innsikt i ulike problemstillinger for den videre utviklingen av omstillingen til grønn næringstransport.

Dersom du ønsker å få tilsendt rapporten fra befaringen kan du sende oss en melding via siden Kontakt oss.

Forrige
Forrige

Prosjekter for omstilling til grønn næringstransport

Neste
Neste

Kickoff 28. september med innspill til prosjektet